2013 la final bogat de filme

Sfârșitul de an cinematografic ne aduce nu doar multe premiere românești, dar și festivaluri și premiere editoriale dedicate cineaștilor români. Și ca filolog, încep cu cărțile. Întâlnire cu un altfel de cineast este o densă monografie semnată Annie Muscă și dedicată operatorului și realizatorului Pantelie Tuțuleasa, (imagine la filme semnate de Săucan, Ilieșu, Bostan,  consacrat drept repăorter de protocol al tuturor vizitelor de partid și de stat în țară și peste hotare). Viața autorului de documentar politic este detaliată, alături de îndelungata perioadă de activitate filmică într-un limbaj accesibil, într-o construcție narativă spectaculoasă. Autoarea a mai realizat valoroase monografii despre Ion Miclea, Tudor Vornicu, Dan Mihăescu și Dumitru Prunariu.

O altă interesantă apariție este volumul Filmar de C.T.Popescu, care adună texte despre filme, regizori, evenimente, dar și oameni ce îmbogățesc fauna politică națională. De citit.  Mult mai dens în substanță, mult mai ambițios în proiect mi s-a părut volumul Imaginea-o incursiune estetică, semnat de Mircea Bunescu,apărut la editura Electra, o fascinantă odisee a căutărilor semnificațiilor imaginii, din cele mai vechi timpuri până azi, dar și o substanțială analiză a semnificațiilor imaginii în cinema, televiziune și media, cu proiecții fascinante spre viitorul apropiat.

Dintre cele mai recente premiere atrage atenția debutul regizorului Deian Cărmăzan, cu filmul Pasărea neagră care râde, un policier surprinzător în rezolvare, cu scenariul și asistența regizorală a  marelui producător Titi Popescu, directorul Casei Filmex, colaborator apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Debutul tânărului regizor, fiul lui Ioan Cărmăzan, este marcat de știința îndrumării actorilor, de siguranța opțiunilor stilistice, de alegerea inspirată a interpreților.  Un film care ar fi putut inspira mai multe aplauze este și Roxanne,  autor tot un debutant, Vali Hotea, care evocă o poveste legată de descoperirea unui turnător, în anii postdecembriști. Dincolo de o distribuție excelentă, printre care Șerban Pavlu, Mihai Călin, Diana Dumbravă și  Anghel Damian, ritmul și limbajul utilizat dezamăgesc.  O vară foarte instabilă este al treilea film de ficțiune semnat de Anca Damian. Un adevărat experiment  postmodern, bazat pe amalgamarea de genuri, perspective, tehnici și rezolvări originale, care evocă o poveste  de dragoste trăită de un jurnalist străin, care activează în România, și două frumoase iubite, actuala și fosta, jucate de Diana Cavaliotti și Ana Ularu. Text literar ce intră în viața protagonistului, confesor-manipulator ce dirijează destine, melanj savant de ficțiune ficționalizată și realitate ficțională sunt câteva dintre elementele ce configurează atuurile unui film care dincolo de insolit, se impune prin originalitate stilistică.

Alt lungmetraj de debut este Lupu, o poveste dedicată maturizării unui adolescent debusolat de moartea tatălui, cu o mamă care-și drege singurătatea cu un amant, cu un vecin pradă Alzheimerului, jucat destul de bine de răposatul regizor Sergiu Nicolaescu. Debutul lui Bogdan Mustață nu prea convinge, de unde și absența spectatorilor.

Dintre evenimentele sfârșitului de an am înregistrat, dincolo de aniversarea Uniunii Cineaștilor la 5o de ani de existență, de apariția Dicționarului de cinematografiști 2345, semnat de B.T.Rîpeanu, cu o mulțime de erori și eludări, dar corectabile la o viitoare ediție, cea de a 20a ediție a Festivalului  Document Art, festival inițiat și organizat de profesorul Nicolae Luca, găzduit de Muzeul Național grigore Antipa, cu un program de peste 80 de filme valoroase de pe toate continentele. Marele premiu a fost cucerit de Juan Beiro Martinez, cu filmul Dinozauri pe 3D, film excepțional dedicat sălilor de cinema madrilene, aflate într-un proces agresiv de deteriorare și dispariție. Dincolo de pasiunea profesorului pentru filmul documentar de artă și turistic se cuvine a sublinia că evenimentul nu s-a bucurat de niciun sprijin din partea Centrului național al Cinematografiei, dirijat de un nume ilustru, Mihail Kogălniceanu, dar total absent pe problemele filmului românesc. Chiar dacă absent din Dicționarul de cinemtografiști al lui B.T.Rîpeanu, profesorul Luca rămâne un mare animator și păstor de evenimente majore cinematografice.

Călin Stănculescu

Reclame